NEDEN OKUNMALI? İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, açıkladığı “Açlık Virüsü” adlı raporda dünya genelinde 122 milyon kişinin açlık sınırına gelebileceğini belirtti.
Okuma süresi: 4 dakika
Korona virüsün yayılmasına karşı alınan önlemler nedeniyle açlıktan ölen insanların sayısı, uzmanlara göre kovid-19 hastalığından ölenlerin sayısını geçebilir.
İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, önlemler nedeniyle ekinlerin tarlada kaldığını, gıda dağıtım zincirinin hasar gördüğünü ve yoksul ülkelere gönderilen paranın azaldığını açıkladı.
Oxfam, yoksul ülkelerin yanı sıra, Güney Afrika, Hindistan ve Brezilya gibi orta gelirli ülkelerin de salgından olumsuz etkilendiğini duyurdu.
Bu ülkelerde binlerce kişi sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle işlerinden oldu.
Resmi rakamlara göre dünya çapında korona virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 500 bini aştı. 12 milyon kişide de virüs tespit edildi.
Günde 12 bin kişi açlıktan ölebilir
Oxfam, korona virüsüyle bağlantılı açlık nedeniyle bu yılın sonlarında, günde 12 bin kişinin açlıktan ölebileceği uyarısında bulundu. Kurumun raporunda, kovid-19’la bağlantılı olarak artan küresel açlık nedeniyle ölenlerin sayısının, hastalıktan ölenleri geçebileceği belirtildi.
Raporda salgın nedeniyle milyonlarca kişinin daha açlığa maruz kaldığı, kapatılan sınırların, sokağa çıkma yasaklarının ve seyahat kısıtlamalarının, zaten zor durumda olan ülkelerde tedarik zincirlerini sekteye uğratıp gelirleri düşürdüğüne dikkat çekildi.
Afganistan’da şimdiden 1 milyon kişi etkilendi
Rapora göre salgın nedeniyle Afganistan’da şimdiden bir milyon kişi daha açlık sınırına itildi; ülkede açlık sınırında yaşayanların sayısı geçtiğimiz eylül ayından mayıs ayına dek 2.5 milyondan 3.5 milyona yükseldi. Nüfusun üçte ikisinin gıdaya erişiminin sınırlı olduğu Yemen’deki insani krizin de iyice derinleştiği belirtildi.
Kurum, Afganistan ve Yemen’in yanı sıra, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Venezuela, Sahel, Etiyopya, Sudan, Güney Sudan, Suriye ve Haiti’yi giderek büyüyen bir açlık sorunuyla karşı karşıya kalacak ülkeler olarak sıraladı.
En yoksul insanların durumu daha da kötüleşti
Kurumun Direktörü Danny Sriskandarajah, “Kovid-19’un zincirleme etkileri, virüsün kendisinden daha yaygın. Dünyanın en yoksul insanlarının milyonlarcası, açlık ve yoksulluğa daha da fazla itiliyor. Hükümetlerin bu öldürücü hastalığın yayılmasını engellemesi hayati önemde. Daha fazla insanın açlıktan ölmesini engellemek zorundalar,” dedi.
Brezilya ve Hindistan için de endişeliyiz
Oxfam raporunda, Güney Sudan ve Suriye gibi zaten açlıkla ilgili toplumsal sorunları bulunan ülkelerde durumun kötüleştiği, bununla birlikte, Hindistan ve Brezilya gibi orta gelirli ülkeler için de endişelerin baş gösterdiği belirtildi. Raporda, kitlesel işsizliğin tüm ülkeleri etkilediğine, en çok etkilenenlerinse, kayıtsız işçiler olduğuna dikkat çekildi.
Oxfam’ın hazırladığı “Açlık Virüsü” adlı raporda dünya genelinde 122 milyon kişinin açlık sınırına gelebileceğini belirtti.
Daha önce de aralarında Dünya Sağlık Örgütü’nün de bulunduğu çok sayıda uluslararası kuruluş, yoksul ülkelere, özellikle Latin Amerika, Afrika ve Hindistan’a dikkat çekmişti.
Bu bölgelerde sağlık sistemi kapasitesinin yetmeyebileceğini belirten uzmanlar, zengin ülkelerin daha fazla dayanışma göstermesi ve ihtiyaç duyan ülkelere solunum cihazından koruyucu ekipmana kadar sağlık malzemelerini temin etmelerini tavsiye etmişti.
Oxfam, halihazırda açlığın yaygın olarak görüldüğü Afganistan, Suriye ve Güney Sudan’ın bu dönem açlıktan en çok etkilenebilecek ülkeler olduğunu duyurdu.
Oxfam hükümetlere “Açlık zincirini kırmak için hükümetlerin, küçük üreticilerin ve işçilerin yaşayabilecekleri bir ücret kazandığı, daha adil ve sürdürülebilir gıda sistemleri kurulması lazım” tavsiyesinde bulundu.
Oxfam’ın geçen ocak ayındaki raporu: Dünyadaki en zengin 2.153 kişinin serveti 4,6 milyar kişinin servetinden fazla
İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam geçtiğimiz ocak ayının başında yaptığı açıklamada, dünyanın en zengin 2.153 kişinin elinde bulunan servetin, 4,6 milyar kişinin toplam servetinden fazla olduğunu söyledi.
Raporda, “Eğer herkes 100 dolarlık banknotlardan oluşan servetlerinin üzerinde otursaydı, dünyanın büyük kısmı yerde oturuyor olurdu. Gelişmiş bir ülkede yaşayan orta halli bir kişi bir sandalye yüksekliğinde otururken, en zengin iki kişi uzayda olurdu” dedi.
Dünyanın en zengin kişisi olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un toplam serveti 116,4 milyar dolar seviyesinde. En zengin ikinci kişi olan Fransız işadamı Bernard Arnault’sa 116 milyar dolarlık servete sahip.
Raporda yer alan bir diğer benzetmedeyse, bundan beş bin yıl önce inşa edilmiş piramitlerin yapıldığı dönemde günde 10.000 dolar biriktirmeye başlayan bir kişinin bugünkü toplam servetinin dahi, dünyanın şu an en zengin beş kişisinin servetinden %80 düşük olacağı vurgulandı.
Gelir adaletsizliğinin ortadan kaldırılabilmesi için ülkeleri zenginlerden daha fazla vergi almaya çağıran Oxfam, sadece %0,5’lik vergi artışının dahi eğitim ve sağlık alanlarında 117 milyon yeni istihdam yaratabileceği vurgulandı.
‘Aşırı servet, işlemeyen bir ekonomik sistemin emaresidir’
Fırsat ve gelir adaletsizliğinin azaltılması için, hükümetlerin ulusal sağlık hizmetlerine daha fazla yatırım yapması gerektiği ifade edilen raporda, aşırı servet anlayışının ortadan kaldırılması gerektiği belirtildi.
“Aşırı servet, işlemeyen bir ekonomik sistemin emaresidir” denen raporda, hükümetlerin zengin ve fakir kesimler arasındaki uçurumu kapatacak radikal politikaları yürürlüğe koyması gerektiği vurgulandı.