NEDEN OKUNMALI? Pek çok Avrupa ülkesi, yeniden aşırı önlemlere başvurmadan pandemiyi kontrol etme stratejileri hakkında kafa yoruyor. Vaka sayıları uzun bir süre sabit kaldıktan sonra, bölgesel artışlar yeniden başladı. Köşe yazarları bu gelişmenin nedenlerini araştırıyor ve devletlerin olası bir ikinci dalgayla nasıl baş edeceklerini merak ediyor.

Okuma süresi: 3 dakika

Pek çok Avrupa ülkesi, yeniden aşırı önlemlere başvurmadan pandemiyi kontrol etme stratejileri hakkında kafa yoruyor. Vaka sayıları uzun bir süre sabit kaldıktan sonra, bölgesel artışlar yeniden başladı. Köşe yazarları bu gelişmenin nedenlerini araştırıyor ve devletlerin olası bir ikinci dalgayla nasıl baş edeceklerini merak ediyor.

Korona: İkinci dalgaya hazırlıklıyız

Avusturya gazetesi Der Standard, “Virüsün yeniden yayılması durumunda, şimdiye kadarki deneyimlerimiz önemli yararlar sağlayacak,” diyor.
“Bugünlerde herkesin kafasındaki soru şu: İkinci bir Korona virüs dalgası gelecek mi, gelecekse ne zaman gelecek? (…)

Şu ‘dalga’ sözcüğünden vazgeçmenin zamanı geldi artık belki de. Dalga ‘ezip geçmek’ anlamına geliyor, ancak vakaların şimdi gösterdiği artışı böyle tanımlamak mümkün değil. Bu kez daha hazırlıklıyız çünkü. Hangi hijyen kurallarının işe yaradığını biliyoruz, hatalarımızdan ders çıkardık, sağlık sistemi daha hazırlıklı ve riskli grupları korumanın birinci önceliğimiz olduğunu biliyoruz. Nitekim önemli olan sadece hasta sayısı değil, hastalığın kimlere bulaştığı.”

Yeni normal daha uzun sürecek

Polonya gazetesi Polityka, pandeminin bütün dünyada son hızla devam ettiğini söylüyor:
“Korona virüs dünyanın tek bir köşesinde dahi gücünü yitirmiş değil. Avustralya ve Güney Kore hükümetleri yeniden bölgesel sokağa çıkma yasaklarına geri dönmek zorunda kaldı. İran ve Filipinler, şu anda pandemi başladığından bu yana en yüksek vaka sayılarıyla mücadele ediyor. Küresel durum, maske ve hijyen kurallarının yanı sıra, muhtemelen karantinanın da ‘yeni normalin’ bir parçası olduğuna işaret ediyor. Bu durumsa, daha yıllarca sürebilir.”

Sömürü yeni bulaşlara neden oluyor

Katalonya’nın Segrià bölgesindeki meyve bahçelerinde çalışan birçok tarım işçisinin kovid-19’a yakalanması üzerine, Lleida eyaletinin bazı bölümleri karantinaya alındı. El Periódico de Catalunya‘ya göre bu gelişme, Avrupa’da baş gösteren yeni artışlarla bağlantılı:

“Lleida’da sokağa çıkma yasağı, gündelik işçilerin Korona virüsten önce de var olan ve sivil toplum kuruluşları ve sendikalar tarafından sürekli eleştirilen toplumsal sorunları su yüzüne çıkardı. Sağlıksız koşullarda hayatta kalma mücadelesi veren insanlar, birdenbire ilgi odağı haline geldi; çünkü bazı bölgesel vaka artışları bu kişilerle bağlantılı. Sadece Segrià’da, Aragon’da ya da Murcia’da değil, diğer Avrupa ülkelerinde de mezbahalar ve gıda endüstrisi üretim tesisleri ya da meyve bahçeleri, hastalığın yeniden yükselişe geçtiği yerler arasında bulunuyor.”

Sınırlar yeniden kapatılsın

Balkanlarda artan vaka sayılarının Slovakya’ya sıçramaması için çok dikkatli olmalıyız, diyor Aktuality.sk:
“Birinci dalgayı frenlemek için elimizdeki olanakları sonuna kadar kullandık. Daha büyük bir ikinci dalga gelirse sağlık sistemimiz felç olur. Sınırların açık olması, toplumun sadece %2 ila %5’i için önemli. Günübirlik komşu ülkelere çalışmaya giden ve yurtdışında çalışan kişilerin kayıplarını devlet telafi etmeli, bu insanlara Slovakya’da iş imkanı sağlanmalı. Artık sadece ‘sağlıklı’ ülkelerden turist kabul edilmeli. Hastalığın yurtdışından girmesine karşı gerekli önlemler alındığı takdirde, Slovakya’da kovid-19 enfeksiyonu kalmaz.”


Derleme: Tanju Aşanel Düzeltme: Deniz Vural


Bir Yorum Yazın