NEDEN OKUNMALI? Tarımsal mahsuller ve orman artıkları tüm dünyada açık havada yakılıyor. Bu artıklar kirliliğe neden olmak yerine değerli yakıta dönüştürülürse ne olur?

Okuma süresi: 4 dakika

Tarımsal atıkların boşaltılması ve yakılması büyük bir sorun çünkü bu işlem kirliliğe neden olur ve iklim değişikliğine olumsuz katkıda bulunur. Hindistan merkezli “Takachar” adında yeni bir girişim, bu sorunu kâra dönüştürmeyi ve aynı zamanda sorunu ortadan kaldırmayı vaat ediyor.

Takachar, tarımsal atıkları pazarlanabilir biyolojik ürünlere dönüştürmek için küçük ölçekli taşınabilir bir sistem geliştiriyor.

NE YAPIYOR?

Takachar’ın yeni teknolojisi, atık biyokütleyi çok az enerji harcayarak kullanılabilir yakıt ve gübreye dönüştürmek için “oksijensiz torrefaksiyon” kullanan küçük ölçekli ve düşük maliyetli bir tarımsal ekipman.

“Dünyanın kırsal kesimlerindeki çiftçiler torrefaksiyon teknolojisine erişemiyor. Bu çalışma bunu değiştirebilir.”

Torrefaksiyon, oksijen yokluğunda 200 ila 350 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda meydana gelen termokimyasal bir reaksiyondur. Yöntemle, biyokütle kısmen ayrıştırılarak, bazen “biyokömür” olarak adlandırılan torre edilmiş biyokütle veya kömür elde edilir.

Sadece çevre için değil, aynı zamanda çiftçiler için de faydalıdır çünkü karbonca zengin bu atık ürününü kâr için satabilirler. Çevre için de iyidir çünkü ekonomik faydaları çiftçileri tarımsal atık yakmaya alternatif olarak bunu seçmeye motive edebilir. Kurucu ortak Vidyut Mohan, ThePrint‘e verdiği demeçte oksijensiz kavurma işleminin, atığın yakılması durumunda açığa çıkacak dumanın %98’ini ortadan kaldırdığını söyledi: “Ekipmanımızın kökenleri, kahve çekirdeklerinin Fransız usulü kavrulmasına dayanıyor. Biyokütleyi kontrollü havada (oksijen yokluğunda) kavuruyor. Yakıt veya gübre olarak kullanılabilecek karbon açısından zengin materyali koruyarak düşük enerjili molekülleri ortadan kaldırıyor.”

Torrefraksiyon teknolojisi, yüz yıldan uzun bir süredir geniş çapta kullanılıyor ancak dünyanın kırsal kesimlerindeki çiftçiler bu teknolojiye hâlâ ulaşamıyor. Bu çalışma, küçük çiftçilerin tarımsal atıklarını faydalı bir şeye dönüştürmelerine yardımcı olacak teknolojiyi sağlayabilir.

“Mohan’ın ekibi, Takachar’ın teknolojisini Kenya’da başarılı bir deneme programından geçirdi. Pirinç artıklarından elde edilen yakıt 5.000’den fazla çiftçiye satıldı.”

Mohan’ın ekibi, Takachar’ın teknolojisini Kenya’da başarılı bir deneme programından geçirdi. Pirinç artıklarından elde edilen yakıt 5.000’den fazla çiftçiye satıldı. Mohan ve Amerikalı kurucu ortağı Kevin Kung, şu anda ticarî bir deneme programı üzerinde çalışıyor.

BU NEDEN ÖNEMLİ?

Yaklaşık 120 milyar dolar değerindeki tarımsal atık ve orman artıkları tüm dünyada açık havada yakılıyor. Takachar’a göre, bu artıklar başarılı bir şekilde kullanılırsa dünya çapında 10 milyar dolarlık bir pazar değerine ulaşabilir.

Mohan’ın ülkesi Hindistan, dünyanın tarıma dayalı en büyük ikinci ekonomisi. Yıl boyunca devam eden tarımsal faaliyetler sonucu ülke, hindistancevizi kabuğu ve pirinç artığı gibi mahsul artıkları da dahil olmak üzere önemli miktarda tarımsal atık üretiyor.

“Hindistan’da her yıl 92 bin ton tarımsal atık yakılıyor. Açık alanlarda yanan biyokütle, dünya çapındaki karbondioksit salımının yaklaşık %18’ini oluşturuyor.”

Hindistan’daki tarımsal atık miktarı her yıl ortalama 500 bin tonun üzerinde. Büyük bir kısmı yem için kullanılırken, başta ülkenin kuzeyinde olmak üzere her yıl 92 bin tonu yakılıyor. 2014 yılında Stanford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, açık alanlarda biyokütlenin yakılması, dünya çapındaki karbondioksit salımlarının yaklaşık %18’ini oluşturuyor. Mahsul artıklarının yanması da hava kalitesi için büyük bir sorun. Sağlık sorunlarına ve küresel ısınmaya sebep oluyor.

“Eko Oscar”ı Kazanmak:

Takachar geçen ay saygın Earthshot ödüllerinden birini aldı. Takachar, “Havamızı Temizle” kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

The Hindu’nun bildirdiğine göre Mohan COP26’da şunları söyledi: “Bu ödülün bize verilmesinin çok büyük bir anlamı var. Projemizi küresel ölçeğe taşıyor ve fon sağlıyor.” Takachar’a bu ödülle birlikte 1.364.400 Amerikan doları verildi.


Freethinkten çeviren: Tanju Aşanel Düzeltme: Deniz Vural


Bir Yorum Yazın