Sinema, tiyatro, müzik, sergiler, konserler, gösteriler, iki aydır duraksadı. İnsanoğlunun yaşamını anlamlı kılan en önemli unsurlardandır sanat gösterileri. Müzik ve gösteri dünyasında geçirdiğim otuz yılı aşkın sürede her kriz, her zorluk insanları önce sanattan ve gösterilerden uzaklaştırdı.

Kovid-19 günleriyse biz sanatçılar için daha dramatik bir durum yarattı. Gelişen teknolojiyle birlikte, pandemi günlerinde insanlar evlerinde sanatsal her tür eseri daha fazla izleyerek ve dinleyerek zaman geçirirken, sanatsal üretimlerin kaynağı olanlar gelecek kaygısını herkesten çok hissediyorlar. Filmler çekilemiyor, konserler ve canlı performanslar yapılamıyor, tiyatrolar sahnelenemiyor.

ya sonrası? adına sanat üretimlerinin ana unsurlarına pandemi günlerini ve sonrasını sorduk. Bu söyleşilerin ilki müzik sektöründen müzisyenler, yapımcılar, aranjörlerle yapıldı.

Müzik camiasından isimlere, pandemi günlerini nasıl geçirdiklerini, yakında bir normalleşme bekleyip beklemediklerini sorduk. Müzik sektöründe nasıl bir değişiklik beklediklerini, konserler ve canlı performansların geleceğini nasıl gördüklerini anlatmalarını istedik.

En önemlisi, müzisyenlerin geçimlerini sağlayabilmeleri için ne yapmaları gerekiyor, geleceğe dair diğer öneri ve görüşleri nedir merak ettik.

Söyleşilerin üçüncü bölümüyle devam ediyoruz.

BURAK DEMİRSARAN: Üretimlerin hiç bir şekilde durmaması gerekiyor

Müzik yapımcısı Burak Demirsaran, sözlerine yoğun çalışma temposuna devam ettiğini belirterek başladı. “Müzik olarak herhangi bir şeyden hız kesmedik. Yaklaşık bir buçuk yılda 90 single çıkartmıştık. Pandemiyle birlikte hızımızdan bir şey kaybetmedik. Tek bir işe sahip olmadığım için, bu günler teknik olarak yoğun geçiyor. Pandemi sonrasına hazırlık çalışmaları da devreye girdi. Dolayısıyla yine dinlenemedik. Normalleşmeyi çok yakında bekliyorum. Sağlık olarak ne durumdayız bilemiyorum. Her şey çok spekülatif. Ama ekonomik zorluklar ağırlaşmaya başladı. Dolayısıyla, pandemi ve iş hayatını birlikte götürebilecek önlemler devreye girecektir.”

Müzik dünyasında beklediği değişimler ve canlı performansların geleceğiyle ilgiliyse, “Pek çok şey değişime gebe aslında. Bunun pandemiyle de çok ilgili olduğunu düşünmüyorum. Belki de bu salgından en çok etkilenen sektör içi çalışma alanı konserlerdir diye düşünüyorum. Çok da iyimser değilim bu konuda. En az bir iki yıl hastalığın kontrolü, aşı ve tedavi süreci geçirileceği düşünülürse, konser işleri oldukça sıkıntılı olabilir ama üretimlerin hiç bir şekilde durmaması gerekiyor,” dedi.

“Salgın, tüm dünyanın baş etmek zorunda olduğu çok ciddi bir konu, dünyadan ayrıldığımız bir şey değil yani. Dolayısıyla, bu ve benzeri salgınların devam edeceğini düşünüyorum. Bu tip durumlarla yaşamanın kurallarını hazmetmemiz gerekir. Hayat standartlarımızı tedbirli olmak üzerine kurup buna göre yaşamalıyız. Sağlığımız her şeyden önemli.”

CEM ÖZKAN: Tek yapabildiğim şarkı üretmek

Pandemi günlerini üretime ağırlık vererek geçirdiğini söyleyen Cem Özkan, “İlk defa yaşadığımız bir durum olduğu için, bir şaşkınlık da var tabii. Düşünmekten uzak tutan aktiviteler iyi geliyor. Oyun oynamak, okumak, bir şeyler izlemek gibi,” diyor.

Yakında bir normalleşmeyi arzu etse de beklemediğini söyleyen Özkan, müzik sektöründe ne gibi değişiklikler bekliyorsunuz sorusuna: “İnsanların çoğu panik içinde ve can derdinde. Müzik tabii ki her zaman lazım ama olası değişiklikler hakkında bir tahmin yürütmek benim için zor. Tek yapabildiğim şarkı üretmek. Canlı performanslar uzun bir süre olmayacak gibi geliyor. Belki açık havada ve sosyal mesafe uygulanabilen yerlerde olması mümkün olabilir sanki. Müzisyenlerin geçimini sağlayabilmeleri için ne yapmaları gerektiği zor bir soru. Çevrimiçi çözümler üretmek gerektiği kanısındayım. Zaten neredeyse herkes (ki bunlara konser mekanları da dahil), sosyal medyadan canlı yayınlara başladı bile.”

FERHAT HASANOĞLU: Ülkemizde müzisyenliğin ne kadar zor olduğunu bir kere daha anlamış olduk

Bas gitarist Ferhat Hasanoğlu pandemi günlerini evinde ailesiyle geçirdiğini, eskisi gibi olmasa da normalleşmeye geçilebileceğini söyledi. Müzik sektöründeki gelişmelerle ilgili olarak da: “Küçük olan sektörün daha da küçüleceğini düşünüyorum. Ama ne kadar küçüleceğini önümüzdeki birkaç ay belirleyecek sanırım. 2021 başına kadar çok fazla seyircili canlı performans olacağını düşünmüyorum. Bayi toplantısı ve düğün gibi etkinlikler şimdiden ekim ayı sonrasına ertelendi veya iptal oldu,” dedi.

Müzisyenlerin geçimlerini sağlayabilmeleri konusundaysa: “Şu an ben de dahil olmak üzere herkes bekleme sürecinde. Ama bu durum daha uzarsa imkânı olanların çözüm arayışına gireceklerini düşünüyorum. Ülkemizde müzisyenliğin ne kadar zor olduğunu bir kere daha anlamış olduk. Bu durumu en az kayıpla atlatsak bile, gelecek için köklü çözümler düşünmemiz gerektiği fikrindeyim.”

Söyleşiler: Tanju Aşanel Düzeltmeler: Deniz Vural

Söyleşilerin 1. bölümünü buradan okuyabilirsiniz.

Söyleşilerin 2. bölümünü buradan okuyabilirsiniz.

Söyleşilerin 4. bölümünü buradan okuyabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın