NEDEN OKUNMALI? Güney Avrupa’da haftalardır yaşanan yüzlerce orman yangınının mağdurları öncelikle Türkiye, Yunanistan ve İtalya. 40 dereceyi aşan sıcak dalgası alevleri körüklemeye devam ederken, önümüzdeki günlerde durumun daha da kötüleşmesi mümkün. Köşe yazarları iklim değişikliğinin etkisini ve hükümetlerin sorumluluklarını mercek altına alıyor.
Okuma Süresi: 4 dakika
Plajda Selfie Çekmek İçin Kötü Zamanlama
Yunanistan’da sıcaklıkların 47 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Bu durumun kimi siyasetçilere tatili düşündürmesi ,Yunanistan’dan Efimerida ton Syntakton’u şaşkına çevirmiş: “Ülke bir yangın fırtınasının ortasında. Sayısız sonuçları olacak bu durum, insan ve çevre için de çok ciddi riskler barındırıyor. (…) Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bu zorlu koşullarda, dinlenmek, yüzmek ve tatilcilerle fotoğraf çektirmek için, Atina’dan ayrılmaya karar veriyorsa şayet, yaşananların ve yaşanacakların baş suçlusunu aramamıza gerek kalmayacak.”
Ankara Sınıfta Kaldı
T24, bir haftadır hızla yayılan yangınlar hakkındaki sabotaj söylentileri, yangınları profesyonelce söndüremeyen resmi kurumların beceriksizliğinin üstünü örtmemeli diyor: “Yetmeyen güçleri, yetmeyen hortumları, yetmeyen suları, gelmeyen helikopterleri, gelmeyen yangın uçakları, gelmeyen soğutma araçları. (…) Görseniz yaşananları, hissetseniz çaresizliği. (…) Ve en önemlisi yalnızlığı bir görseniz, şu anda asla ‘yangını kim çıkardı’ diye tartışamazdınız o yayınlarda, sosyal medyada. (…) Şu an tek konunuz bu olurdu, olabilirdi ve olmalıydı; o da bu yangını kimin söndüremediği! (…) Tüm ülkeyi yasa boğan ve günlerdir müdahalelerde yetersiz kalınan bir yangından, ‘Uçağımız yok’ açıklaması yapıp geriye çekilerek kurtulamaz hiçbir hükümet.”
Titanik’in Güvertesindeki Orkestra Gibi
Slovakya’dan Dennik N, olan bitene kuşbakışı bakanlar, tehditkâr bir senaryoyla yüz yüze geliyor, diyor: “Slovakya’da aşırı kuraklık dönemlerini takip eden aşırı yağışlar, son aylarda bütün dünyada yaşananlarla karşılaştırıldığında, oldukça masum kalıyor. Grönland’da buzulların rekor seviyede erimesi, Kanada’da 50 dereceye varan sıcaklıklar, Kuzey Amerika’nın Pasifik kıyılarında ölen bir milyar hayvan… Sibirya’nın çoğu bölgesinde donmuş topraklar ısınıyor. (…) Avrupa’da bu yazı temsil eden görüntüler, yakın tepelerdeki büyük yangınları, kaldıkları otellerin plajlarından izleyen turistler olacak. Türkiye, Yunanistan ve nihayet Hırvatistan. Her şey Titanik’in güvertesindeki orkestrayı hatırlatıyor.”
Bilime Sadece Korona’da Kulak Vermek Yetmiyor
The Irish Independent, güncel hava olaylarının ne kadarının iklim değişikliğinin sonucu olduğu henüz açık olarak kanıtlanmamış olsa da ivedilikle bilimin uyarılarına kulak vermeliyiz, diyor: “Bir bilim insanı profesyonel bir dürüstlükle, henüz bunun iddia edilemeyeceğini ya da kesin olarak iddia edilemeyeceğini söylediğinde, kimileri adamakıllı seviniyor. Öte yandan bilim insanları, Kovid-19 kapımızın önüne gelene kadar ne olduğunu tam bilmiyorlardı. Yine de gidişatı ve hakim riskleri fark ettiler. Bu riskleri asgariye indirmek için canla başla çalıştılar; ve bize, nasıl uyum sağlayacağımızı, kendimizi nasıl koruyacağımızı öğrettiler. Onlar uyardı, biz kulak verdik ve dediklerini yaptık. Aynı şeyi şimdi iklim için yapmalıyız.”